Tevka & Virgile

10 pups geboren op 16 oktober 2010

Virgile du Murier de Sordeille is de vader van het laatste nestje van Tevka, 10 pups worden geboren op 16 oktober 2010.

4 reutjes: Frodo   Django   Faigar    Floyd  EN  6 teefjes: Famke   Filou I    Filha    Flits    Filou II   Fayka

Flits is na goed overleg met haar baasjes eind januari 2012 herplaatst en het gaat heel goed met de kleine dolle meid.

Floyd is op 11 februari 2012 thuis op de boerderij dodelijk verongelukt.

Django is op 21 februari 2012 overleden als gevolg van een aanrijding.

 Frodo   Django   Faigar   Floyd    Famke   Filou I    Filha    Flits    Filou II   Fayka
klik hier voor het fotoalbum van dit nest

Vrijdagavond 15 oktober begint Tevka dan eindelijk met de bevalling. We hadden het al veel eerder verwacht, die ochtend nog foto’s en een echo laten maken… Alles zit gelukkig goed. We wegen haar nog even… ruim 50 kilo! Wow, ze is dus 14 kilo aangekomen. Nu wachten tot het eruit komt. En de eerste pup arriveert om 20.15 uur, de tiende om 02.35 uur.

Tevka toont zich weer een goede moeder, alleen voor een snelle plas en poep naar buiten en dan weer snel naar binnen, in de werpkist bij de pups liggen. Ze reageert op ieder piepje en eet als een bootwerker, op een versdag eet ze wel 3 à 4 kilo en ook brokken in het viervoud. Tussendoor graag een banaan, yoghurt en als er visite is, krijgt ze ook een soesje(s).
Ze is nog wel beschermend, dus iedereen komt rustig binnen en neemt plaats op de bank.
We wegen de pups eerst dagelijks en later regelmatig, zodat we zien of ze goed groeien. Het is nu voornamelijk eten en slapen. Tevka houdt ze allemaal schoon en warm. De verwarming staat op continu (pffff, voor ons een beetje warm). Enya en Grimm houden buiten de wacht en vooral Enya is creatief in het verzinnen van nieuwe stoute spelletjes…
De pups zijn ruim een week oud, groeien allemaal goed en vanaf nu voeden we een beetje bij. Tevka heeft er weer zin in om mee te gaan naar het bos. Ze loopt wel rustig, anders wordt de melk zuur natuurlijk. Bij thuiskomst direct weer bij de pups kijken en eten geven. Maar ze ligt er nu niet meer de hele dag bij. Op gezette tijden zogen en dan ergens lekker luieren of juist buiten water drinken en checken hoe het daar toe gaat. Enya sluipt snel op haar plekje achter de deur, Grimm ligt soms in het halletje of achter de tafel.
Twee weken zijn ze al weer, alle oogjes zijn open en ze merken het als je bij de werpkist komt. Ook moet er een plankje bij, want anders ontsnappen ze. Tevka eet zo mogelijk nóg meer, want de melkproductie gaat naar de top. Na het eten gaan ze allemaal lopen en stoeien met elkaar. Ze gaan al likken, dus binnenkort maar eens pap proberen. Ook krijgen ze komende week hun eerste wormkuurtje en ook de groten worden ontwormd.
Het kroost wordt al lekker levendig! De oogjes en oortjes zijn open en ze lopen al aardig in het rond. De één gromt, de ander keft en na elke maaltijd moeten ze even stoeien. Je ziet ze groeien! Woensdag 2 november krijgen ze hun eerste ontwormingskuurtje en daarna  proberen ze voor de eerste keer pap. En ze vinden dat erg lekker. En nog een heuglijk moment: de tandjes komen door!!!!! Hoe lang passen ze nog in de werpkist????
10 november en tijd voor een update: ze zijn al weer ruim drie weken oud, horen alles en lopen al achter ons aan. Ook krijgen ze al brokjes en binnenkort hun eerste vleesmenu! Tanden en kiezen zitten er al, dus uitkijken. Ook is de ruimte groter gemaakt door hekjes in de voorkamer.
23 november… de tijd vliegt. Vorige week hebben ze hun tweede wormkuurtje gehad en komende vrijdag gaan we naar Evert om ze te laten inenten. Ondertussen zijn weer gegroeid, ook in snelheid en zien en horen ze alles. Stilletjes ‘s-ochtends opstaan is er niet meer bij. Al snel worden ze wakker en hebben ze hongerrrr… Ze krijgen brokjes en verse voeding. Tevka doet soms ook mee en als ze dan bijvoorbeeld een kapje brood krijgt, geeft ze dat heel bewust aan de pups… Erg grappig om te zien. Maar drinken is nu op vaste tijden, en op is op. Dan mogen ze ook niet meer drinken, dus… Ze worden steeds wilder en daarom hebben ze vanaf vandaag de grote schuur met uitloop in de tuin. Enya vindt het enig, maar nog op afstand voor Tevka. De pups vinden het allemaal erg leuk en rennen lekker rond, spelen en weten toch al snel weer de in- en uitgang te vinden. Nu alleen nog snappen dat je niet met tien tegelijk erdoor kunt…
4 december, nog even en ze vliegen uit…. Ze zijn allemaal bij de dierenarts geweest en nog weer eens ontwormd. De grote uitloop in de tuin is echt nodig en een paar keer per dag wordt er gestoeid en gerend om weer na een lekkere maaltijd in slaap te ploffen op het grote kussen. Dagelijks gaan we erop uit, soms wandelen aan de lijn langs de weg en regelmatig ook lekker binnen spelen. Enya speelt veel met ze en verzorgt ze ‘s-nachts. Tevka ligt dan heerlijk binnen, ze vindt het prima. Ze zijn getest en gekeurd. Leuke pups, karakters liggen dicht bij elkaar en qua exterieur mooie, krachtige pups.

Daar gaan ze dan allemaal mee met de nieuwe blije baasjes.

we krijgen regelmatig goede bericht over de pups en allemaal doen ze het goed op school. Ze hebben de 12-weeks enting gehad en de gewichten zijn nog weer in het schema gezet. Ze groeien allemaal goed. Tevka wordt weer strak en is in conditie, nu alleen het haar nog aangroeien.