Karakter

De Beauceron werd van oorsprong gefokt voor het hoeden en drijven van schapen en ander vee op de vlakten rond Parijs. Raskenmerken zijn dan ook: uithoudingsvermogen, gehardheid tegen allerlei weersinvloeden, schranderheid en oplettendheid. Een Beauceron kan soms eigenwijs zijn en heeft veel behoefte aan beweging en contact met zijn baas. De Beauceron heeft een herdershondkarakter, alert en op de baas gericht. Ook zijn er verhalen over de Beauceron als oorlogs-, speur- en reddingshond. Tegenwoordig werkt hij in Frankrijk nog steeds als drijver van schapen en koeien, maar ook als politiehond. Hij is gehoorzaam en trouw en past zich ook als gezelschapshond vrij makkelijk aan, zolang hij maar veel te doen krijgt. Hij is niet speciaal gefokt op waak- en verdedigingskwaliteiten. De Beauceron kan zo’n 12 a 13 jaar oud worden.

Omgangstips

Bedenk van tevoren: een hond neemt u voor zijn/haar hele leven!
En vanaf de dag dat de fokker u zijn pup toevertrouwt, begint voor u en uw gezin de consequente opvoeding met veel geduld, liefde en doorzettingsvermogen. Ook wel beschreven als “met ijzeren hand in een fluwelen handschoen”. Beaucerons zijn intelligente honden, zeer gevoelig en tegelijk hard voor zichzelf. Een sneldenkende herder en een goede gezelschapshond. Een puppycursus en vervolgtrainingen zijn aan te raden en wanneer u en de hond er plezier aan beleven kunt u daarna verder gaan met diverse hondensporten zoals G&G, behendigheid, speuren, watersport of zelfs IPO. Zorg altijd voor veel vrije beweging. Alleen in de tuin laten of slechts 3x een wandeling naar de boom op de hoek is absoluut niet voldoende.
Een goed gesocialiseerde Beauceron gaat onder normale omstandigheden goed met kinderen om en ook andere honden en huisdieren zullen geen probleem geven, mits u de hond van jongs af aan goed socialiseert. Dus veel erop uit onder alle omstandigheden. Een consequente en liefdevolle opvoeding en contact met zijn baasje(s) zijn onontbeerlijk voor een evenwichtige ontwikkeling van de jonge Beauceron. Wordt hem dat onthouden, dan kan neurotisch of agressief gedrag het gevolg zijn. Geef u en uw hond de tijd voor een goede opvoeding en denk eraan dat de Beauceron lang ‘ jong’ blijft en meerdere pubertijdsfasen kent.
Koop nooit een pup in een opwelling, maar informeer uitgebreid bij de Beauceronclub Nederland en ga eens op bezoek bij een van de fokkers. Zij zullen u, net als wij, graag laten kennismaken met hun hond(en) en kunnen u veel vertellen over de aanschaf en waar u verder op moet letten.
Bedenk dat de Beauceron een deel van uw gezin zal zijn.