UV’s

UV staat voor Uithoudings Vermogen.

Dit is een officieel examen voor alle werkhonden om te zien of ze gehard zijn en beschikken over een goede conditie. Eigenlijk dus een must voor elke Beauceron! Je kunt meedoen met je hond vanaf de leeftijd van 16 maanden t/m 6 jaar.

Met een UV-examen ga je in een groep met andere (werk)honden 20 kilometer fietsen. Voor een groot deel over de verharde weg. In het examen zitten twee pauzes, waarbij de keurmeester de conditie van elke hond beoordeelt en naar de voetzolen kijkt.
Volgorde vanaf de start is: 8 km fietsen, 15 min pauze, 7 km fietsen, 15 min pauze, 5 km fietsen, 10 min pauze. Tot slot wordt er gezamenlijk nog een kort gehoorzaamheids parcours gelopen op aanwijzing van de keurmeester.
De keurmeester beslist of een hond door mag gaan en ook of een pauze soms verkort moet worden (bijv. vanwege kou/regen/wind). Het tempo is minimaal 12 kilometer per uur en het is gewenst dat elke hond zijn eigen tempo loopt. De eigenaar op de fiets mag de hond niet voortsleuren, de hond daarentegen mag ‘licht’ trekken.
Het resultaat wordt bijgeschreven in het rashondenlogboek van de hond en je ontvangt een certificaat van deelname.

Wij doen dit regelmatig met al onze honden en onze ervaring is dat we ons altijd dik moeten aankleden, omdat we de hele 20 km niet fietsen, maar remmen!

UV-fotoalbum: https://myalbum.com/album/KX8i2pLu4Tdi