NE

NE staat voor Nationale d’Elevage, dat wil zeggen de jaarlijkse  Franse kampioensclubmatch. Locatie wisselt jaarlijks van noord tot zuid.

NE 2010: https://myalbum.com/album/MBwrdpmIjj6h
NE 2011: https://myalbum.com/album/aQvOVVX9phuO
NE 2012: https://myalbum.com/album/Uqmo7ZX7iXo7
NE 2013: https://myalbum.com/album/A7B7HYbPoQ8G
NE 2015: https://myalbum.com/album/xdbO5kwidyNtN
NE2016: volgt
NE 2017: https://myalbum.com/album/2fPhm3zDNWGA

Dit evenement beslaat twee dagen, meestal het weekend van Pinksteren. In totaal komen er dan 600 a 700 Beaucerons bijeen en laten zich keuren.
Bij de keuring zijn er drie onderdelen waar de hond een beoordeling op krijgt: meten/mensuration; gedrag/caractere en uiterlijk/morphologie. Deze keuringen gaan individueel op zaterdag en zondagochtend, en de allerbeste/mooisten verschijnen dan zondagmiddag in de erering. Tevens kun je in dit weekend meedoen met CSAU (gehoorzaamheidstest) en/of de CANT (aanlegtest schapendrijven), gehoorzaamheids-, IPO- en agility-wedstrijden. Kortom, je kunt dus een vol weekend bezig zijn. Aan het einde van de zondag is dan (vaak na veel looprondes) bekend wie de Franse kampioen dat jaar is. Het gaat op z’n Frans, de keuringen start om 8 tot 17.00 uur, lunchen van 12 tot 2 uur en het slot loopt bijna altijd uit op zondag…
Alle gekeurde honden kunnen dan hun Cotation (1 t/m 4) behalen mits de heupfoto’s voldoende (A of B) zijn en het DNA is doorgegeven.
Sinds 2016 hoeven de deelnemers geen lid te zijn van de Franse Club Amis des Beaucerons.

Onze eerste NE was met Naidy in 2002 in St Pierre de Boeuf. Het was een hele belevenis en Naidy kreeg een uitstekende beoordeling en mocht op zondagmiddag met alle teven van haar klasse in de erering verschijnen! Helaas werd toen nog volop gecoupeerd en mochten we ook weer vertrekken…. Desalniettemin veel gezien en geleerd! Couperen is vanaf 2006 in Frankrijk verboden.

Naast de jaarlijkse NE zijn er ook nog RE (regionale d’elevage) en JB (Journee Beauceronnes). Ook daar gaan we soms een kijkje nemen. Het is wat kleinschaliger en knusser. Fotoalbum van onze JB in Conty 2010: https://myalbum.com/album/wrjLnZEWe6Xk
Verder showen we ook soms in Zwitserland en Duitsland. Erg leuke ervaringen in beide landen en altijd weer gezellig met steeds meer bekenden en vrienden.